Митев стопира процедури на стойност над 338 млн. лв. чрез едноличната си фирма "ИКА - 2М", регистрирана едва през септември м.г., с 500 лв. капитал. Въпреки че не може да изпълни нито една от позициите, по някакъв начин, тя е успяла да убеди КЗК, че е заинтересовано лице.

На практика преустановено е възлагането на поръчките за избор на изпълнители, които в следващите пет години трябва да изпълняват ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации, да поддържат превантивно, зимно и текущо републиканските пътища в пет региона на страната – Северозападен, Северен централен, Южен централен, Югоизточен и Североизточен. Неатакувана е останала само територията на Югозападния регион.

Явно 70-годишният човек, който на практика има две фирми за търговия, следи отблизо тези поръчки, защото първо обжалва дадени от ръководството на АПИ разяснения, като те бяха спрени и от "Алфа билд инженеринг" ЕООД с управител Петър Елен Петров, посочен от сайта "Биволъ" като един от тримата контролиращи консултанските фирми в аферата "Джи Пи Гейт“.

Жалбоподателите са поискали временни мерки спиране на производството, но КЗК ги отказва. Мотивът на Антимонополната комисия е, че отрицателните последици за всички интереси, които могат да се увредят от спирането на съответната процедура, ще превишат ползата от провеждането им. Спирането на процедурите, според КЗК, би накърнило интересите на възложителя и на широк кръг лица – ползватели на съответната пътна мрежа.

Впоследствие за броени дни те са разблокирани, но на 30 октомври възрастният мъж е протестирал срещу всички удължени срокове за подаване и съответно отваряне на офертите. И за всички тях е поискал мярка "спиране на производството". Ден по-късно - на 31 октомври, КЗК е образувала производства по петте жалби. На същата дата (31 октомври) ръководството на АПИ е пуснало съобщение до заинтересованите лица в петте процедури, че всички действия се спират (отново) до влизане в сила на определението, с което се отхвърля искането за временна мярка "спиране на производството" или до решението по жалбата, ако тя е наложена.

Чрез Търговския и другите публични регистри не може да се открие връзка между "Алфа билд инженеринг" и "Ика – 2М", но изглежда твърде странно две независими едно от друго дружества да атакуват пет конкретни процедури от общо шест - за стотици милиони. Странни са и неистовите опити на две юридически лица да попречат в избора на изпълнители за зимно, текущо и превантивно пътно поддържане, като едното от тях няма дори елементарен опит в пътно поддържане и строителство.

Най-странен е обаче фактът, че фирма с нулев пътностроителен опит, прясно създадена, е способна да вложи в такова начинание около десет пъти по 4 500 лева, защото КЗК не образува производство при неплатена държавна такса за това, а тя, за поръчки с такава висока стойност, е 4500 лв. за всяка жалба поотделно. Печеливши на практика от забавянето се очаква да бъдат сегашните изпълнители на въпросните поръчки, защото договорите им изтичат и вероятно АПИ ще подпише анекси за тяхното удължаване.

Твърде възможно е начинанието да е мотивирано според един от основните принципи в римското право Cuiuscommodum, eiusincommodum (Чиято е ползата, негова е и вредата), но това е само предположение.

Източник: actualno.com

Ето ги и блокираните поръчки, които бяха открити през юни месец, а офертите трябваше да се отварят в началото на ноември: