Децата ще мерят сили в разделите „Народно пеене”, „Хореография” и „Инструменталисти”. За първи път в конкурсната програма ще се включат и представители от градовете Русе, Търговище, Елин Пелин и Дупница. Изпълненията на участниците в конкурса ще бъдат оценявани от компетентно професионално жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи.
Председателите в трите раздела са проф. Светла Станилова от АМТИИ – Пловдив, ас. д-р Валери Димчев от ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, и Красимир Кондов - главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл – Плевен.

„Напеви от Северозапада” започна на 27 април с изявите на младите таланти в раздел „Народно пеене”. След приключването на конкурсната програма домакините са подготвили концерт на носителите на най-голямата награда в конкурса – Приза на кмета на Община Монтана, от предходните години и на народния певец от Видин Любен Захариев. Той е един от популярните съвременни народни изпълнители от нашия регион. Кметът на Чипровци Пламен Петков също е гост на фоклорния фест.

Изложба с чипровски килими откри директорът на Исторически музей – Чипровци д-р Анита Комитска. Тя припомни, че тъкането на пъстрите килими е магия.