Училищната мрежа в община Берковица е оптимизирана и удовлетворява потребностите на общинската образователна система. Териториалното разположение на училищата и детските градини дава възможност за осигуряване задължителното обучение на учениците до 16 години, както и обучението и възпитанието на децата от 3 до 7 години.

Училищната мрежа е претърпяла няколко етапа на оптимизация на училища в селата. Това е логично следствие от ниска раждаемост, миграция, рязко застаряване на населението в малките населени места. Обособяването на средищно училище, безплатният транспорт, целодневната организация на учебния процес, съчетано с желанията на родителите, води до все по-намаляващ брой ученици в училищата на село. Променя се и съотношението на етническите групи.

Училищата в гр. Берковица запазват броя и вида си до момента. Но това не означава, че при тях не се наблюдават процеси, които променят баланса в общинската училищна мрежа.

Налице е проблем с намаляване броя на учениците, обучаващи се в общинската училищна мрежа. Броят на учениците определя различното финансово състояние на училищата, което ограничава възможностите на някои от тях да обновяват учебно-техническата и спортната си база в съответствие със съвременните образователни изисквания. Броят на учениците към 01.01.2018 г. е 1316.

Статистиката сочи, че в сравнение с предходните години броят на учениците в общото образование е с трайна тенденция към намаляване. Целевата прогноза на НСИ показва, че в периода до 2020 г. броят на децата и учениците ще продължава да намалява. Очакват се 86 първокласници за учебната 2018/2019 г.