"Нашето предложени е Агенцията по заетостта да получава информация от други институции и да идентифицира поименно кои са хората, къде са, каква степен на образование имат и какви са причините да не са в образованието и пазара на труда и да се разработят активни политики", поясни тя. На второ място - да се направи валидиране на съществуващите умения на тези хора, които работят в сивия сектор, други - се занимават с домашни грижи, болногледачи, социален работник и да се вкарат в полза на социалната и здравна система. Стана ясно, че работодателите и НСТС подкрепят предложението и ще се направят изменения между първо и второ четене.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов подчерта, че в Регистъра има чувствителна информация и лични данни, както и такива за здравето на българските граждани. Той поиска да се включат медиаторите, които да издирят лицата извън пазара на труда, както и съдействие от кметове.

Севим Али уточни различните фактори, поради които не са включени хората в пазара на труда - образование и географски фактори, той добави, че 900 000 в работоспособна възраст нито учат, нито работят, нито са регистрирани в Бюрата по труда. По думите му ще има възможност тези хора да се сдобият със сертификат за знаяния и умения, ще са малко по-конкурентноспособни на пазара на труда. Али уточни, че ДПС ще иска промени между първо и второ четене на закона.

Искрен Митев от ПП каза, че ще подкрепят законопроекта и обвиненията на опозицията, че не чуват конструктивните предложения не е вярно. Искрен Арабаджиев от ПП смята, че решението за създаване на регистър в Агенцията по заетостта е добро.

Красимир Вълчев от ГЕРБ подчерта, че в бъдеще младите ще има годишен недостиг на работна сила от 40 000 души. Той уточни, че преди години е имало безработица, а сега недостиг на работна ръка.

Източник: news.bg