"Инстинктът за живот е по-силен от неговия смисъл", пише в "Хайка за вълци" писателят. Неговият инстинкт го прави не само безспорен разказвач и майстор на словото, но и художник с пастели, акварели, масло и керамични творби. Пред Божидар Кунчев психологът на българската душа споделя: "Казват, че българинът е генетично увреден. Това са глупости. Как ще е генетично увреден! Няма генетично увредени. Има просто исторически условия. Като те потискат толкова години, какъв ще станеш!"

Малко известен факт от биографията на Ивайло Петров е, че работи няколко години в Столична библиотека като консултант. Библиотеката притежава автопортрет на писателя, дарен от самия него, който столичани могат да видят в документалната изложба, посветена на годишнината от рождението му. Във фондовете на Столична библиотека се пазят над 100 различни издания от и за Ивайло Петров, сред които и илюстрирани от автора, и факсимилета на негови картини, които също ще бъдат представени на изложбата.

95-годишнината от рождението на писателя ще бъде тържествено отбелязана на 19 януари в Мраморното фоайе на Столична библиотека от 11:00 часа, а слово ще произнесе проф. Михаил Неделчев.

Източник: actualno.com