След преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и служебна проверка на протестирания акт на всички законови основания съдът установи, че приетите текстове от Наредбата действително противоречат на материалния закон.

Мирослав Любомирав, пресаташе на съдебната институция обясни, че съгласно Закона за устройство на територията, който определя видовете преместваеми обекти за търговски и други дейности, за обектите поставяни в държавни или общински имоти е необходимо освен разрешение за поставяне и изработване на схема, одобрена от главния архитект на общината.

За преместваемите обекти, поставяни в частни имоти, законодателят не е предвидил изискване за изготвяне на схема, а режимът е единствено разрешителен. Също така законът изисква съгласието на собственика да е писмено и заявено изрично, но не поставя условието да е дадено пред нотариус, поради което Административен съд – Враца постанови решение с което отмени атакуваните разпоредби като незаконосъобразни, уточни Мирослав Любомиров.