© АЕЦ"Козлодуй"

Договорът бе подписан от Наско Михов – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”, и Азис Даг – вицепрезидент и управляващ директор на Уестингхаус Електрик Швеция. На събитието присъстваха министър-председателят на Република България Бойко Борисов, Теменужка Петкова – министър на енергетиката, Херо Мустафа – посланик на САЩ и Катарина Рангнит – посланик на Кралство Швеция.

Изготвянето на детайлна и задълбочена оценка на безопасността се изисква от българската нормативна уредба, за да бъде получено разрешение за въвеждане в експлоатация на алтернативен тип горивни касети.

След финализиране на дейностите по договора, разработката ще бъде представена в Агенцията за ядрено регулиране за получаване на разрешение (лицензиране) за въвеждане в експлоатация на алтернативните касети.

Изготвянето на анализите на безопасността е част от Програмата на АЕЦ „Козлодуй” за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво, в която са включени отделните етапи на процеса. Програмата е съгласувана с Агенцията по доставките към ЕВРАТОМ. Европейската стратегия за енергийна сигурност изисква цялостно диверсифицирано портфолио на доставките на ядрени материали и услуги в ядрено-горивния цикъл за всички оператори на ядрени централи в Европейския съюз.