„Положителните резултати за болестта налагат спазването на мерки за биосигурност и определяне на инфектирана зона с диаметър 200 кв. км около мястото, където е констатиран случаят“, поясни директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Милчо Костурков. Той представи на кратко епизоотичната обстановка в областта и заяви, че са предприети всички мерки по недопускане разпространението на заболяването.

Директорът на Държавно горско стопанство–Враца инж. Ивайло Ангелов обяви, че съгласно Заповедта на директора на РДГ- Берковица, са определени подзони (А, Б и В) около констатираното огнище. В Зона А, с радиус 1 км, е ограничен достъпът до горските територии и ловностопанските райони на физически лица и пътни превозни средства, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта АЧС. В подзони Б и В се ограничава достъпът, преминаването и престоят в горските територии за селскостопански дейности, а събирането на гъби, билки, трюфели, както и извършването на туристически дейности става след прилагане на мерките за биосигурност. Ограниченията са в сила до 22.12.2019 г. Зоните са обозначени с табели от служителите на ДГС - Враца, за да ориентират населението, туристите и ловните дружинки.

„Държавно горско стопанство- Враца ще продължи да осъществява задълженията си за строг контрол и спазване на мерките за биосигурност на организирания лов в съботни и неделни дни, както и претърсвания в обособените три зони“, допълни инж. Ивайло Ангелов.

В края на заседанието, заместник областният управител Мирослав Комитски обяви, че с решение на Областната епизоотична комисия, кметът на Община Криводол следва да свика в кратък срок заседание на общинската епизоотична комисия, на която да бъдат взети и изпълнени мерки за ограничаване на заразното заболяване.