Припомняме, че Агенцията по заетостта предоставя възможността за подаване на заявление за регистрация по електронен път към съответното бюро по труда чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ). Формулярът на заявление-декларация за регистрация може да бъде изтеглен от нашия сайт.

Лицата с активна регистрация като безработни, които имат планирани срещи с трудовия си посредник, също не е задължително да посещават бюрото по труда в периода на извънредно положение. Както вече информирахме, с тях ще се свърже трудовият им посредник по телефон или електронна поща, за да уточнят необходимите действия в този период. Агенцията по заетостта е предприела действия за своевременно информиране на клиентите си чрез телефон, SMS, електронна поща, социални мрежи, медии, както и със съдействието на местната власт чрез публикувани съобщения в кметствата и масово посещавани обекти в малките населени места.

Освен това е разширен списъка с телефони за връзка с всяка Дирекция „Бюро по труда” и всеки който желае информация или консултация може да се свърже със специалист от бюрото по труда по интересуващата го тема. На лицата, които не са посочили или имат промяна в данните за контакт, препоръчваме сами да се свържат с бюрото по труда.

Агенцията по заетостта изисква от клиентите на бюрата по труда, които са се завърнали от чужбина, да спазват 14-дневния карантинен период от тяхното пристигане. Няма да се допускат в териториалните офиси лица, за които не е изтекъл карантинния срок, а за установените случаи на нарушение се уведомяват компетентните органи. В допълнение, от днес всеки желаещ да ползва присъствена услуга, първо ще попълва декларация, че не е пребивавал извън страната през предходните 14 дни и ще носи отговорност за декларирани неверни данни.

Работодателите също се призовават да търсят услугите на бюрата по труда чрез неприсъствени методи за комуникация. В тази връзка Агенцията по заетостта им обръща внимание да не вземат прибързани крайни решения относно своя персонал и да бъдат отговорни за съхраняване на основния си капитал – човешкия ресурс.

В случай на масово освобождаване на персонала следва да се спазва нормативния ред, регламентиран в Закона за насърчаване на заетостта, но Агенцията по заетостта силно препоръчва вземането на подобно решение да се предшества от консултация със съответното бюро по труда с оглед своевременно планиране на възможните действия за преодоляване на критичния период.

Очаква се да бъдат приети условията и редът за прилагане на кризисната мярка за работодатели, които са преустановили дейността поради поставени забрани и ограничения извънредно положение.