"Спасителят със скалпела, Твърдината на Северозапада, Червеняка. Така го наричаха в нашия край. Той бе спасителят на хората от Северозапада, от Дунавския край. От детските си години си спомням от моите родители да казват: "Еди-кой си закъсал със здравето и няма лек". Тогава тръгват за столицата да търсят последна надежда, спасение при Червеняка от нашия край, село Сталийска махала, Ломско", посочи Зоя Апостолова.

Един от пациентите на академика, Бойка Томова споделя: "Макар, че трима анестезиолози казаха, че аз няма да се събудя от пълната упойка, която ще ми направят, той направи от невъзможното- възможно, намери по-добър екип от този, при който той трябваше лично да ме оперира, изпрати ме във Военна болница и ме оперираха. Когато професорът, който ме оперира, застана над мене и се усмихна, ми каза: "Бойка, добре дошла в нашия свят", аз им благодарих. Но най-много благодаря на професор Червеняков за това, че той намери екип, който не ме стресира, а ме спаси, за да бъда и сега пред вас."

94-годишният лекар, с 66-годишен професионален стаж, с над 30 000 операции и повече от 300 научни публикации, описва в книгата пътя си от ломското село Сталийска махала до върховете в медицината.

"Това са живи спомени на моя живот и не всичко съм отразил. Само най-важното и смятам, че тази книга може да бъде пътеводител и на онези бедни младежи, които не са престанали да се борят и постигат успехи в живота", посочи академик Червеняков.