© Община Берковица

По регламент носителят на НЛН „Йордан Радичков“ се излъчва от петчленно авторитетно жури, съставено от литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков и имат широк поглед върху съвременната българска литература. В журито участва представител на Община Берковица и на Министерството на културата.

За председател на журито в тазгодишното издание на конкурса Община Берковица покани големия български писател Владимир Зарев. Миналогодишният победител в конкурса Елена Алексиева (“Прекъсването на Самсара”), тази година ще журира сборниците. Литературният критик и писател Митко Новков също ще е част от авторитетното жури. Министерството на културата е представено от Силва Хачерян, а Община Берковица – от Венета Асенова.

Академик Владимир Зарев е главен редактор на списание “Съвременик” и автор на много романи, преведени на различни европейски езици. През март 2019 г. получава орден „Стара планина“ първа степен „за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството“.

Митко Новков е литературен критик и писател. Автор е на множество публикации във всекидневния и специализирания културен печат. Директор на програма „Христо Ботев” на БНР.

Елена Алексиева е писател и преводач. Победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“. Носител на награда „Перото“ за 2021 г. в категория „Проза“ за сборника с разкази „Прекъсването на Самсара“. Автор е на романи, поетични книги и пиеси. Алексиева е носител на наградите „Икар“ и „Аскеер“.

Силва Хачерян е началник отдел ,,Регионални дейности” в Министерството на културата. Хачерян бе част от журито и в предишните две издания на конкурса.

Венета Асенова е филолог и гл. експерт „Образование“ в Община Берковица.