Джамбазки беше категоричен, че „нещо не е наред в ЕС, има двуличие, двоен стандарт и лицемерие”. По думите му, един от проблемите на Съюза е социалното и икономическото неравенство в двете му части. Според него, то не се дължи само на вътрешни проблеми на държавите от Източна Европа, но и на това, че редица западни държави въвеждат протекционистични мерки в нарушение на свободния пазар и търговия.

„Българите, както и другите източно европейци бягат на запад, защото там стандарта на живот е много по-добър. А той е по-добър, защото западните компании лобират и принуждават своите правителства да приемат протекционистко законодателство. Защото западните компании пречат на свободната конкуренция на източно-европейските предприемачи. Целта им е една - източните фирми да фалират и работниците да отиват на запад като ниско платени "гастарбайтери".

Джамбазки каза още: „Една проста сметка, един бегъл поглед върху доходите на гражданите в Източната и Западната част на Съюза показват огромна разлика. Някъде тази разлика стига от 7 до 12 пъти, не в процента, а в пъти повече е разликата. Нещо не е наред в този Съюз, в който между двете му части, на старите и нови държави членки има такава огромна разлика в доходите, това не е нормално”. По думите му тази огромна разлика се дължи освен на вътрешните причини, най-вече на законодателството на ЕС, което е протекционистко, в интерес е на предприемачите там и е срещу предприемачите от Източна Европа.

Това противоречи на общия пазар, нередно е. Когато преди 10 години България влизаше в ЕС спазваше правилата на общия пазар. По тази причина например във Враца няма представител на българска, голяма хранителна верига магазини, няма и представител на българска верига бензиностанции, всички са чужди и цените на стоките им са съпоставими с тези в Брюксел. Дошли са по линията на общия пазар и работят за него. Идват с техните цени и си плащат данъци извън България. Когато наши предприемачи решават да започнат да работят в чужбина, на тях им се казва, че вземат хляба на френските или на германските работници. Няма такова нещо, казваме ние, има общ пазар.

Не може някои хора да бъдат облагодетелствани по силата на административни правила и да се пречи на Източните предприемачи. Във Враца кой им е попречил, например да има ШЕЛ или ОМВ. Нашата битка няма да се хареса на много хора, ще ни критикуват. Проблемът е в голямата разлика в начина на живот в двете части на Съюза. Тази разлика го прави нестабилен и несигурен. Обвиняват ни че сме настроени срещу ЕС. Не е вярно. Ние просто искаме достоен начин на живот за хората в България. Крайно време е да се спре с двойният стандарт в законодателството или ще има кулизия”

По време на срещата стана ясно, че на практика с учредяването на „Доходен съюз” кулизия вече има. Време е, страните поставени в неравностойно положение с подкрепата от своите граждани, да поставят този политически въпрос в Европа. Хората са наясно, че изравняването на доходите не може да се случи с административни или политически мерки, а само и единствено, когато се премахнат административните пречки и политически бариери пред предприемачеството и свободната инициатива.

Джамбазки призова гражданите на Враца да посетят страницата на „Доходен съюз” и да подкрепят инициативата с подписите си, защото по думите му, това е нашата обща битка за нормални доходи и нормален стандарт на живот в България и в източните държави от ЕС.