Къде са корените

„Той се изразява в това, че трудно се вадят разрешителни за водовземане, поради простата причина, че когато е имало земеразделяне в България, много от водоизточниците са попаднали в земеделски земи. Тогава не са били отбелязани коректно. И сега са или в горски фонд или в земеделски земи с частни собственици“, обясни Престойски.

По закон най-вътрешната, първа зона и водоизточникът са публична държавна или публична общинска собственост. „Но на нас като оператори е възложено да извадим разрешителните за водовземане. Ние в много от случаите просто не можем да извадим скица на имота, тъй като по друг закон в България скица може да извади само собственикът на имота“, посочи Ангел Престойски.

Параграф 22

Когато водоизточникът се намира в селскостопански имот на частно лице, то тогава скицата може да извади само това частно лице, което в много от случаите вече не е между живите, има много наследници, допълни той. „И просто попадаме в един параграф 22, от който трудно се излиза“.

Крайно време е да има законова разпоредба, държавата и общините като собственици на водоизточниците да могат да вадят тези скици, които да предоставят на ВиК операторите, призова Престойски.

„И ние вече да извършим всичките процедури по изваждането на разрешителните за водовземане. Липсата на тези разрешителни за водовземане води до това, че на много места нямаме ясни граници къде са зоните 1, 2 и 3 и това дава възможност на недобросъвестни земеделски производители да използват различни средства – за наторяване, за обеззаразяване, с което вредят на водоизточниците.“

Измерването

Относно монтираните измервателни устройства и как ВиК операторите ще изпълнят разпоредбите на МОСВ за по-стриктен контрол върху водоемите Престойски отбеляза, че за язовирите за питейно водоснабдяване е сигурен „на 90%, че всичко е в ред“.

Друг е въпросът с малките водоизточници на километри от населените места или водоизточници в трудно достъпни зони, каза още Ангел Престойски. Дори по тези места да бъдат монтирани такива измервателни съоръжения, поддържането им би било проблем, както и отчитането, смята той.

Как да се повиши контролът

Съюзът на ВиК операторите вижда като решение всички такива водомери да се сложат преди основния водоем на дадено населено място, където се събират водите от различни водоизточници.

„За да могат да се хванат и загубите вътре във водоема, и загубите по мрежата. Преди този водоем трябва да се постави този разходомер – ултразвуков или обикновен водомер, по който вече да се следи“, заяви Ангел Престойски, според когото така ще се отчита „всичката вода, която влиза в населеното място и загубите в това населено място.“

Крият ли се загуби на вода

„Ако трябва да съм откровен, предполагам, че има такива случаи. Но те ще изчезнат в момента, когато по-ясно регламентираме къде се слагат тези водомери, с които се мерят действително постъпилите водни количества в едно населено място. Ако те се поставят на достъпно, лесно за обслужване място и лесно за проверка от органите, то тогава няма да имаме такива съмнения“, коментира Престойски.