Наградата получи художественият ръководител и хореограф на състава Мирослав Аспарухов, който беше изненадан приятно от организаторите с букет с цветя и торта по случай своя 37-и рожден ден.

"Скъпи роднини, приятели, колеги, виртуални познати и непознати, благодаря на всички вас, които направихте този ден да бъде изпълнен с много любов и искрени пожелания към мен!, написа в социалната мрежа по повод своя личен празник и спечелената награда Миро Аспарухов.

Благодаря на хората, на целия екип, които са сега до мен: прекрасните музиканти и любимите, невероятните танцьори от Ансамбъл "Мездра". Днес те ми подариха два невероятни концерта и второто място в конкурсната програма на фестивала!

Щастлив съм, че в този личен ден за мен и моите родители успяхме с целия ни екип да покажем колко не е малка нашата държава и колко е богата нашата култура и фолклор, колко голям може да бъде в очите на всички представители от другите държави нашият град!

Благодаря ви приятели, бъдете благословени и горди Българи!

Сърце, душа, за фолклора на България!"

Международният артистичен съвет на 29th International Folk Meetings с председател полския етнограф д-р Maria Lipok-Bierwiaczonek връчи още пет приза. С Голямата награда ("Grand Prix") бяха отличени представителите на домакините - Ансамбъл "Zywczanie" от гр. Жѝвец, Полша.

Украинският "Perłynka" от гр. Славу́тич получи наградата за автентичност при представянето на сватбена церемония, "Swierczkowiacyz" от Търнава, Полша за изключителни заслуги при пресъздаването на сватбен ритуал и използването на забравени песни, KUD "Branko Radičević" от Сремска Митровица, Сърбия за представянето на разнообразни костюми и майсторство при изпълнението на традиционни песни, а "Kocaeli Armelit Folk Dance Ensemble" от Измит, Турция за изпълнението на мъжки танц и взаимодействието между музиканти и танцьори.

Международното жури връчи и една специална грамота - на "Akutagawa High School Taiko Club" от Такаса́ки, Япония, за висока стойност на представената програма, вдъхновена от родния фолклор.

В конкурсната програма на 29th International Folk Meetings, организиран под егидата на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF®), взеха участие 16 танцови ансамбъла от 14 държави от три континента - България, Италия, Индия, Индонезия, Испания, Казахстан, Македония, Мексико, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Украйна и Япония.

Снимки: Daniel Franek, Okiem Fotoreportera