От 27 до 31 август Ансамбъл "Мездра“ при градското Читалище "Просвета 1925“ ще се включи в летен академичен лагер в черноморския курорт Ахелой, организиран от Федерацията на българските фолклорни групи. Освен мездренските самодейци, в него ще вземат участие още 7 танцови ансамбли от различни фолклорни области на страната: "Искра“ - Казанлък, "Ритъм“ - Силистра, "Дунавска младост“ - Тутракан, "Лудо младо“ - Годеч, "Завет“ - Завет, "Капанци“ - Садина и "Капанци“ - Паламарца, Търговишко.

По време на 5-дневния лагер, на 29 август (понеделник) от 19.00 часа, осемте танцови състави ще изнесат съвместен концерт в Летния театър на Бургас под наслов "Надиграване с морето“. В спектакъла всеки от участниците ще представи по един танц, характерен за фолклорната област, от която идва. Възпитаниците на хореографа Мирослав Аспарухов ще изиграят северняшкия танц "По гроздобер“. Входът за концерта е свободен.

В края на септември Ансамбъл „Мездра“ ще се включи в XV Национален етнофестивал с международно участие във Видин, а през октомври има покана за международен фолклорен фестивал в турската столица Анкара.