Празничната програма бе открита от кмета на община Мездра Иван Аспарухов, който поздрави гостите с добре дошли и заяви, че разкопките ще бъдат продължени и останалата част от реставрацията ще бъде осъществена.

Директорът на Регионалния исторически музей - Враца, археологът Георги Ганецовски, който има голяма заслуга за проучването и разработването на обекта „Калето“, също поздрави гостите и изказа благодарност към организаторите на празненството.

Гостите се включиха в ритуала по откриване на новата експозиционна зала, посветена на Българското средновековие. Управителят на Археологическия комплекс „Калето“ – Нели Иванова, разказа за експозицията и новата изложбена зала. Вдъхновителят на проекта „Добре дошли в Средновековието“, Димитър Павлов, сподели радостта си, който заедно с кмета Иван Аспарухов прерязаха трикольорната лентата на новата зала.

Празничната програма започна с изпълненията на мажоретките от Центъра за подкрепа за личностно развитие, с художествен ръководител Христина Стоянова и продължи с изпълнения на възпитаници на Комплекса за социални услуги за деца и лица с увреждания в град Мездра, с ръководители Малинка Къчовска и Полина Александрова. Йоана Лиловска и Лилия Добромирова от групата на Анета Петкова, подариха на присъстващите приятни емоции с песни, посветени на най-любимия сезон – лятото и на ваканцията.

Тържеството продължи с вълнуващите демонстрации на възпитаниците на сенсей Василий Ковяр от Клуба за източни и бойни изкуства „Лотос“ и групата за художествена гимнастика на Центъра за подкрепа на личностно развитие.

Много от гостите изпробваха точността си в стрелба с лък. Обсадната машина требушет, използвана през Средновековието, беше много интересна за най-малките посетители, които пълнеха балони с вода и ги изстрелваха към крепостните стени на твърдината.

Най-интересното и разхлаждащо изживяване беше спускането по въжения тролей над река Искър. Най-малкият смелчак, който се спусна без никакъв страх, беше 7-годишният Боби Апостолов от София. Той сподели, че изживяването му е харесало много и следващата година с голяма радост ще го направи пак.

Най-възрастният участник пък бе 72-годишният Тодор Кирилов от Мездра, който се спуска по този „тролей“ за първи път.

За тези, които останаха до края на вечерта, имаше подготвена прожекция на филми от Панорамата на планинарското, приключенското и екстремното кино.