Този времеви отрязък обхваща края на V и първата половина на IV хил. пр. Хр. Многобройните ценни находки доказват ясно отличима диференциация на занаятчийското производство. На този кръстопът на цивилизациите са събрани останки от цялата човешка история - от медно-каменната епоха (ІV хилядолетие пр. Хр.) до Средновековието. Оттук в древността е минавал пътят, свързващ римския град Ескус със Сердика. И досега мястото е средищно на всички пътища, свързващи Дунавската равнина със Софийското поле, Източна със Западна България. Неслучайно се утвърди и другото име на "Калето”, а именно „Вратата към Северозапада”.

Днес древното поселище постепенно разкрива тайните си. Архитектурният комплекс вече е част от 100-те национални туристически обекти. Предстоящият четвърти рожден ден на Археологически комплекс "Калето” ще бъде отбелязан с богата и атрактивна програма, която стартира на 1 юли (събота) от 10:00 часа.

Програмата включва различни изяви и дейности с участието на: Спелеоклуб - Мездра, Мотоклуб "Велика България", Природозащитен център "Натура“, Вокална група "Детски свят", градското читалище „Просвета-1925 и състави от читалищата в селата Брусен и Царевец.

По време на събитието ще се проведе организираното от Спелеоклуб - Мездра "Състезание за Купата на Община Мездра“, което е част от календарния план на Българската федерация по спелеология за 2017 г. Гостите ще имат възможността отново да преживеят екстремното спускане с въжен тролей над река Искър.от скалния рид на античната и средновековна крепост

Ученичката на народната певица Бинка Добрева Беатрис Александрова ще изпълни песни от българския фолклор. Талантливата певица е племенница на председателя на Mотоклуб "Велика България" Мартин Манев, който е с мездренски корени.

Специално за малките граждани на града координаторът на Природозащитен център "Натура" Георги Антонов е подготвил занимателна игра, чиято цел е да обогати познанията им за биоразнообразието в района.