По време на разкопките през миналата година в този сондаж бяха открити изключителни ценни находки, сред които работилница за обработка на кожи. Археолозите останали изненадани от това, че са попаднали на допълнителна информация от тази работилница, която може би ще е последната, регистрирана от периода на каменно-медната епоха. Основание за това твърдение дават намерените много инструменти, които са били използвани при обработката на кожите.

Но най-голямата изненада за Ганецовски е откриването на един нов пласт, който е изключително рядко срещан в България, наричан от археолозите преходен период. Той призна, че не е очаквал в този многослоен обект, в който са запазени останките от седем последователни археологически културни пласта, да се натъкнат и на пласт от четвъртото хилядолетие, наричано още в археологията "Тъмните векове", защото много малко се знае за този период и има много малко информация за него.

„Изключителна изненада за мен бе, че именно тук, на Калето в Мездра, ще попълним тази информация, и то по какъв начин. С едни опожарени структури, които са запазили в останките от пожарищата, които не само допълват информацията, но и разкриват доста интересни находки. За момента от този период можем да говорим за една, но пък открихме една керамична зооморфна фигура с отчупена глава. От тук стана и загадката какво е животното” – допълни археологът.

Според него това е фигурка на куче, което също е много рядко срещана, тъй като в този период кучето не е било домашен любимец, а е използвано предимно за лов.

Сред останалите находки са фино изработен костен накрайник за дръжка на меч или нож, датиращ от римската епоха (II-IV в.), пет кремъчни стъргалки, както и голямо струпване на останки от елен, заедно с рогата, овца и коза.

Археологът допълни, че за разлика от миналата година, когато разкопките бяха осъществени с целеви средства от Министерство на културата по Програма за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация, сега те се извършват с финансовата подкрепа на Община Мездра и ще се разчита на помощта от дарители.