От две седмици директорът на Регионален исторически музей - Враца Георги Ганецовски и археологът доц. д-р Нарцис Торбов проучват мястото, където в началото на септември в корените на изсъхнала джанка беше открито керамично гърне с древноримски монети, датиращи от средата на I до средата на III век.

Директорът на РИМ - Враца Георги Ганецовски сподели, че откритата архитектура на мястото на разкопките надхвърля очакванията им. "Предполагахме, че ще се разкрие град с архитектура от римския период. В рамките на сравнително малка проучена площ - само 50 кв. м., разкрихме останките на цели три постройки, които на това място са съществували в периода II-III в.", разказа Ганецовски.

Специалистите са впечатлени от факта, че трите сгради имат сравнително сходен план. Ориентацията на постройките също е много интересна - в посока югозапад-североизток, сякаш са ориентирани спрямо крепостта "Калето". "Това ни дава основание да смятаме, че вероятно разкриваме градоустройствен план от римската епоха, което е съвсем ново за нас и региона“, допълни Георги Ганецовски.

Първата от разкритите антични постройки е построена най-рано. Въз основа на откритите монети тя може да бъде отнесена най-общо казано към III в.

На мястото на разкопките екипът е намерил и няколко монети, които могат да бъдат обособени в две групи. "Първата е групата на колективната находка римски императорски монети от средата на I до средата на III век. Досега сме намерил две такива монети, които вероятно са били изпуснати и разпръснати настрани. За мен обаче по-важни са монетите от втората група. Това са монети, открити по време на самото археологическо прочуване. Те са от бронз, но разчитането им ще ни даде точното ориентиране във времето на построяване на разкритите сгради“, допълни доц.д-р. Нарцис Торбов.

Спасително-археологическите проучвания, които се извършват на ул. „Александър Стамболийски“ №99, ще бъдат финализирани утре. В началото на декември експертна комисия от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата ще излезе със становище относно обекта.

"Нашето намерение и задължение е да опазим тази архитектура, която можем впоследствие да заровим по най-подходящия начин. Надяваме се с общи усилия и положително становище от страна на ръководството на Община Мездра, тази архитектура да бъде допроучена и в останалите части на парцела с намерението тя да бъде реставрирана, консервирана и социализирана“, каза още Георги Ганецовски.