Вчера екипът е открил изключително интересна находка от древността. Намерен е малък бронзов печат с изображение на лъв в хералдична поза, с дълга опашка завършваща с топче. Печатът има халкичка за окачване. Той е бил прикачван за ланец или тънка каишка и е носен от своя притежател, който го е слагал под написаното от него, заверявайки истинността на писмо или вид документ.

Според археологът Александра Петрова, печатът най-вероятно е средновековен, тъй като подобни изображения на животни, например вълци са били изобразяване върху пръстени, които са намирани при разкопки датирани от този период. Предстои справка с научна литература, но на този етап печата според археолозите е от Средновековието. Вчера на обекта в Градище са намерени още желязна тока за колан и фино изработено копче за женска дреха.

Работата на екипа през вчерашният ден е била затруднена от паднало дърво след лятната буря преди дни. Предстои още днес с помощта на служители на Дирекция „Врачански балкан” то да бъде отстранено от проучвания сектор.

При проучването на сектора, който се намира западно от ранновизантийската църква в Градище, където са намерени структури на жилища, екипът с ръководител доц. д-р Нарцис Торбов този сезон е открил интересни находки. Намерени са над 30 оловни тежести от рибарска мрежа, интересни накити от античността, фигурални фибули, елементи от облекло, медни монети, средновековни скифати /извити като паничка монети/ датирани около 13-ти век.