Александра Петрова и Нарцис Торбов
Александра Петрова и Нарцис Торбов

На обекта преди дни е разкрито погребение, поставено между двете стени на църквите. Каква е ориентацията на гроба, кой е погребан в него, ще се изясни след необходимите проучвания. Миналата година в притвора на „горната „ църква археолозите разкриха три гроба. Единият от тях се предполага, че е на човек, който е бил увреден още с раждането си и може би това е предопределило неговия жизнен път. През онези далечни времена той не е могъл да бъде пълноценен земеделец, скотовъдец и вероятно е станал монах.

Още в началото на този сезон врачанските археолози са намерили три монети. Две са тясно свързани със съществуването на по-ранната църква и са от бронз, от времето на император Константин. Третата монета е османска и е свързана с „горната” църква.

Според врачанските археолози обекта, който проучват, някога е бил духовен и религиозен център свързан със Средновековна Враца, и дори с времето на ранна Византия. Те се надяват да попаднат на достатъчно артефакти, които ще им послужат да докажат, че тук е бил един от центровете свързан с проникване на християнството на Балканския полуостров.