„Настъпващата 2021 г. ще ни даде четири затъмнения: две слънчеви (пръстеновидно и пълно) и две лунни (пълно и частично). Двете лунни затъмнения могат да се наблюдават през май и ноември, а слънчевите затъмнения през юни и декември” , казаха от планетариума.

Лунни затъмнения и суперлуна
На 26 май ще се наблюдава пълно лунно затъмнение с максимална фаза 1,01. То ще съвпадне с така наречената суперлуна, при която пълнолунието съвпада с момента на най-близкото приближаване на Луната и Земята. В такива моменти Луната изглежда на наблюдателите от Земята с около 14% по-голяма и с 30% по-ярка от обикновено.

„Лунното затъмнение ще бъде видимо вечер само в Далечния изток. Малко по-на Запад ще се наблюдават само частични фази на затъмнението”, казаха астрономите.Следващият път, когато Луната ще се скрие от наблюдателите, е на 19 ноември. Максималната фаза на затъмнение ще бъде 0,97.

Слънчеви затъмнения през 2021 г.
Aстрономите прогнозират пръстеновидно затъмнение на Слънцето на 10 юни. Слънчевият диск ще се скрие от очите на наблюдателите на 91,5%.

На 4 декември ще настъпи пълно слънчево затъмнение, което ще бъде видимо от Тихия и Атлантическия океан, както и от Антарктида. Частични фази на затъмнението ще се наблюдават в Южна Африка и Южна Австралия.

Източник: vesti.bg