Австрийският министър за устойчивостта и туризма Елизабет Кьостингер коментира, че "Зелените сертификати са въпрос на оцеляване за европейския туризъм това".

Планът е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни 2021 г., което позволява свобода на пътуване за предстоящия летен сезон. Това е в съответствие с предишните планове на ЕС.

Тринадесетте държави от ЕС, които са се съгласили по инициативите, са България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения, Испания и Австрия.

По инициатива на Кьостингер, 13-те държави-членки на ЕС взеха участие в онлайн среща на върха.

Бяха изготвени седем приоритета за туризма, които сега се изпращат на Европейската комисия, Европейския парламент и председателството на Съвета на ЕС.

"Бързото прилагане на Зеления паспорт на европейско ниво е основен приоритет за туризма. Очакваме практическо изпълнение до юни 2021 г., за да се улесни пътуването и да се даде нова перспектива на туризма в Европа", каза тя.

Целта в Австрия е тези сертификати да покажат дали някой е ваксиниран, възстановен от болестта или тестван.

"Това също трябва да се прилага реципрочно в останалите държави-членки на ЕС. От чекиране на летището или в хотела, от посещение на селския хан или посещение на спортно събитие, Зеленият паспорт може да улесни всичко ... Целта е така наречените тристранни преговори да започнат през май."

7-те приоритета от гледна точка на туризма:

Прилагане на Европейския цифров зелен паспорт най-късно до юни 2021 г.

По-лесно и свободно на пътуване благодарение на Digital Green Pass дори по време на продължаващата пандемия.

Осигуряване на равно третиране и липса на дискриминация между сертификатите. Няма светлина за ваксинация през задната врата.

Предоставяне на сигурно и удобно за потребителя техническо решение. Зеленият паспорт трябва да е валиден и да може да се чете в цяла Европа.

Национална свобода на избор и допълнителни свободи чрез Зеления паспорт, например като "билет" за посещение на бар, концерт или събитие. Националните облекчения трябва да се виждат на обща платформа, като Re-open EU.

Разработване на трансгранично решение и с трети държави.

Тясно сътрудничество с транспортната и туристическата индустрии при въвеждането на Зеления паспорт.