При контрола, извършен върху вноса на храни от неживотински произход, най-много – 510 тона е възбраненият пипер. На второ място по задържани количества се нареждат мандарините. През миналата година не са допуснати на пазара в България и ЕС 493 тона от цитрусовия плод. На границата са спрени също над 387 тона нар. Недопуснати са също повече от 119 тона портокали и 116 тона лимони. Пратките с плодове и зеленчуци са възбранени, заради съдържание на остатъчни вещества от пестициди, констатирани с лабораторни изследвания.

Граничният контрол не е допуснал също 128 тона фъстъци, 64 тона лешници и 34 тона шам фъстък, заради установено съдържание на микотоксини.

При ветеринарен контрол на границите на България са възбранени повече от 70 тона съставни продукти (храни, предназначени за консумация от човека, които съдържат продукти от животински и продукти от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт; напр. инстантни супи), 53 тона млечни продукти, 40 тона риба и рибни продукти, близо 29 тона пчелен мед.

Всички храни и продукти, при които са установени несъответствия от инспекторите на дирекция „Граничен контрол“, не са допуснати на територията на страната и ЕС. Спазени са Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход. Заловените продукти, които подлежат на нотифициране по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/ са били сигнализирани незабавно.

Източник: babh.government.bg