© УМБАЛ Токуда

Приоритет сред номинираните имат онези кандидати, които участват в образователни и научни дейности, а също и тези, които имат признанието на обществени и клиентски организации, като прилагат иновации за по-доброто обслужване на пациентите.

Сред финалистите за Балканските медицински оскари е един от водещите хирурзи у нас - проф. Христо Цеков от Мездра. В продължение на 10 години той е началник отделение по Неврохирургия в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Александровска”, както и в болница (УМБАЛ) „Св. Иван Рилски”. От 2008 г. е в екипа на Болница Токуда, където е началник на Клиниката по Неврохирургия.

През 1972 година проф. Цеков завършва медицина в Медицински университет - София. Има две специалности - "Обща хирургия" и "Неврохирургия". Специализирал е в Русия, Германия и Австрия.

Автор и съавтор е на над 150 научни публикации, няколко учебника и монографии. Оперира в областта на детската неврохирургия, гръбначно-мозъчната и съдовата неврохирургия, травматологията, дегенеративни и други заболявания.

© УМБАЛ Токуда

Неговият син д-р Асен Цеков също попада сред финалистите за Балканските оскари. Той е експерт в областта на спиналната хирургия и детската неврохирургия. Носител е на приза „Млад лекар на годината” на Българската лекарска колегия.

От 2008 г. до момента има над 70 участия на български и международни научни конгреси и конференции, където е представил разработки, касаещи диагностиката и лечението на интракраниални тумори, съдови лезии, спинален дизрафизъм, спинална патология и черепно-мозъчни травми и др., много от които отличени с награди.

Провел е редица специализации и участия в курсове на различни неврохирургични теми (микроневрохирургия, заболявания и лечение на спинални заболявания, травми, хидроцефалия и др.) в Германия, Австрия, Швейцария, Финландия, Кипър, Гърция и други.

© УМБАЛ Токуда

Официалната церемония по връчването на Балканските медицински оскари ще се проведе на 17-ти юни в Пловдив.