© БЧК

БЧК заедно с Турския Червен полумесец са предоставили 1152 вълнени одеяла, 1008 комплекта спално бельо, 1000 възглавници, 240 семейни палатки, 400 матрака, както и 224 кашона с дарения от Националната кампания.

Предстои транспортирането и на 650 комплекта за спане, всеки от който включва походно легло, самонадуващ се матрак, възглавница, одеяло, чаршаф, калъфка, кърпа и хавлия; 312 кухнески комплекта; 306 радиатора; 400 матрака; 2 700 вълнени одеяла и над 3500 кашона с дарения на българските граждани. Общата стойност на материалните дарения от БЧК възлиза на близо 290 000 евро.

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец призовава партньорските организации за приоритизиране на финансовата помощ, тъй като обстановката е изключително тежка и са налице логистични затруднения в международната операция. Турският Червен полумесец призовава да се ограничи изпращането на материални дарения, с изключение на зимни палатки и отоплителни уреди за тях.

БЧК е в готовност да изпрати първите два тона хуманитарна помощ за пострадалите в Сирия, като е в постоянна връзка с общностите на Сирия и на Ливан в България.

Към този момент БЧК разполага с достатъчно количество хуманитарна помощ и от 15 февруари организацията единствено ще сортира и разпределя постъпилите средства и вече заявените доставки. При случай на ново искане от Турция и Сирия, кампанията за набиране на материални дарения на БЧК ще бъде подновена.