Държавният железопътен превозвач призова да не се търсят покемони по релсите, за да се избегнат инциденти, пише Mediapool. В официално съобщение “БДЖ – Пътнически превози”обръща внимание на гражданите и дава съвети за безопасност заради придобилата популярност игра PokemonGo. БДЖ предупреждава потребителите на играта, че търсенето на покемони в железопътни райони не е безопасно начинание.

От компанията напомнят, че влаковете не могат да спират бързо, за да избегнат намиращите се на релсите хора или превозни средства. Освен това съществува оптична илюзия, която не разрешава да се прецени разстоянието от влака до нас и скоростта му. При преминаване на влак съществува опасност да бъдете повлечени от въздушния поток или ударени от извънгабаритен товар на влака, предупреждава БДЖ. Затова е жизнено важно да се огледате добре при преминаване и в близост до железопътни линии и в случай, че забележите приближаващ влак да изчакате неговото преминаване на безопасно разстояние, съветва превозвачът.

Ако ползвате слушалки или мобилни телефони, те ще ви попречат да видите или чуете приближаващ влак, ако се намирате в района на гарата.

От БДЖ съветват да бъдем далеч от ръба на перона и никога да не стоим на него, а след предупредителната линия. Обърнато е внимание, че не на всеки перон има предупредителна линияи за това съветват да се стои по-далеч от ръба на перона.

Качването на пътнически вагони се допуска само на определените за това места – странични входни врати и при спрямо превозно средство. Вежду влака и перонаима разстояние и за това внимавайте, съветват от БДЖ и предупреждават да не се слиза от страна, към която няма перон.

Заради собствената си безопасност трябва да знаете, чепри пресичането на железопътни линии не трябва да се стъпва върху релсите, защото е възможно да се подхлъзнете и паднете.

Не трябва да се преминава през стрелки (местата, където релсите се събират и пресичат), тъй като релсите могат да бъдат задвижени автоматично, без сигнализация и да притиснат крака на пресичащия.

Спирачното разстояние на влака е до 1000 метра. Всеки опит за пресичане пред него може да има фатални последствия, напомнят от БДЖ.

Електрическото напрежение в контактната мрежа е 25 000 волта. При приближаване с тяло или какъвто и да е предмет на разстояние по-малко от 2 метра до контактния проводник може да предизвика волтова дъга, която е смъртоносна, предупреждава превозвачът. За това качването върху вагоние опасно.

Шофьорите на автомобили трябва да се съобразяват със светлинните и звукови сигнализации на прелезите, както и със спуснатите бариери. Преминаването на железопътен прелез при спуснати бариери и задействана сигнализация е изключително рисковано и животозастрашаващо, напомнят от БДЖ.

Източник:Mediapool