Маршрутът започва от Северозападния регион – село Фалковец, Белоградчишки скали, град Белоградчик, Магурата, Дунавски бряг при Видин, Неготинска Крайна, Майданпек, Райкова пещера, Виминациум. През първия ден гостите ще бъдат в хана при с. Фалковец, където ще имат възможност за винена дегустация на вина от близката изба до с. Боровица. Отам туроператорите могат да се запознаят с Легендите на вкаменения свят, като вземат участие в пешеходен преход до скалата на „Богинята-майка“ и Скалата на влюбените в непознатата част на Белоградчишките скали. Този маршрут е походящ за пешеходен туризъм или да се преминава с велосипеди. Денивелацията е до 100 м; дължина – до 1 км.; трудността е средно ниво. Организаторите съветват да се носят туристическите обувки. Следваща спирка е Белоградчик, с посещение на Природонаучния музей, единствен в Северозападна България, разполагащ с общ фонд от 3000 експоната. След кратка фотопауза в Белоградчишката крепост, гостите ще бъдат поздравени от община Белоградчик.

Посетителският център предоставя интерактивна холограмна инсталация – 3D визуализация на крепостните стени и кули в исторически аспект – от времето на Римската империя до наши дни. Тук ще бъде представен културният и фестивален афиш за 2019-та, еко-, вело – и пешеходни маршрути. Следваща точка в информационния маршрут е пещера Магурата.

Организаторите предлагат множество атракции с адреналин в кръвта: с планински велосипеди до Рабишкото езеро; „Магура сафари с UTV“ – майсторски клас, привързано издигане с топловъздушен балон над езерото. Атракциите са организирани от Агенция за регионално рзвитие и бизнес център Види. Вечерта ще продължи с турлашка вечеря с много музика, веселие, сладкиши и песни от Салашките баби.

На следващия ден информационният тур продължава с приключения на „тихия син Дунав“ – на чаша гъмза и „задевки“. Домакини ще бъдат Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“ и Сдружение „Видински фонд „Читалища“. Третият ден от информационния тур ще ви заведе в „царството на мамутите и римски легиони”, което е на територията на Република Сърбия.

Целта на организаторите е да се разшири обхвата на туристи, тъй като всяка година се презентират нови туристически атракции – винен, кулинарен, ловен, културен, автентичен селски и трансграничен туризъм.