В четвъртък вечерта започва традиционният панаир на града. За втори път във вековната му история панаирът настанява своите шарени шатри на централния площад "Възраждане". Община Белоградчик е подготвила богата програма от концерти и спортни състезания. Събитието ще открие духовата музика от село Бяло поле, община Ружинци. Гостите на панаира ще веселят също Ансамбъл "Пъстрина" от Монтана и певецът Райко Кирилов.

Най-важният ден за града е 29 юни - Петровден. За него пристигат гости от съседна Сърбия. Най-многобройна е делегацията от Княжевац - градът, с който Белоградчик е побратим от 50 години.

Денят на града ще започне с празнична литургия в местния храм "Св. Георги" и ще продължи с тържество на площада. На него кметът Борис Николов ще връчи наградите на заслужилите жители на града. Сред тях е маестро Ангел Джунински, който вече 50 години ръководи духовата музика на града. Същия ден започва ще се проведе шахматен турнир, както и традиционният фолклорен фестивал "От Тимок до Искър", в който ще пеят и танцуват фолклорни състави от региона и страната.

Празниците ще закрие Берковската духова музика, под чиито звуци на площада ще се извият кръшни хора.

Източник: kmeta.bg