За поредна година общинското ръководство, което натрупа опит в организацията на фестивала, ще положи усилия зрителите и гостите да са чувстват максимално комфортно и да изживеят незабравими мигове с балетното и оперното изкуство сред феерията на Белоградчишките скали, които са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта, каза още Росен Младенов. Той допълни, че за поредна година доброволците от Общината ще бъдат част от обслужващия персонал по време на фестивалните дни, млади хора отново ще информират и настаняват зрителите на трибуната.

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" е новаторска идея на режисьора Пламен Карталов, чиито необичайни сценични решения и замисъл са свързани с поставянето им сред магическата красота на Белоградчишките скали.

Седмото издание на фестивала ще се открие на 5 август с операта "Набуко" от Джузепе Верди, на следващият ден меломаните ще могат да се насладят на „Аида“. Оперните премиери ще завършат с класическата опера „Норма“ от Винченцо Белини.

Дните 12, 13 и 14 август на откритата сцена под небето и на фона на Белоградчишките скали зрителите ще могат да гледат балетните класики „Баядарка“ на Лудвиг Минкус и „Корсар" на Адолф Адам, и премиерния балет „Хиляда и една нощ“ на Фикрет Амиров.

Последните четири фестивални дни зрителите ще бъдат в „плен“ на мюзикъла „Мамма Миа“ с режисьор маестро Пламен Карталов, музика и текст: Бени Андершон и Бьорн Улвеус.

Летният фестивал „Опера на върховете-Белоградчишки скали“ 2022 г се организира със съдействието на Министерството на културата, Софийска опера и балет и Община Белоградчик. Вдъхновен от новаторството и нестандартните идеи на маестро Пламен Карталов, той вече се превръща в традиция като национално и международно културно събитие и привлича меломаните от близо и далеч под открито небе в Белоградчик, сред величествения естествен декор, допълни Младенов. Сред удивителната красота на скалния феномен публиката има възможност да усети магическото сливане на природа и музика, по нов начин да види и почувства шедьоврите на музиката, а съчетанието на магнетичното място и майсторските изпълнения на певци, балетни артисти и оркестранти, остават незабравим спомен. Спомен, който кара публиката отново да се завръща и гледа опера и балет под открито небе, да се вълнува от прекрасните срещи с музиката на Верди, Белини, Минкус, Амиров, Адам, Андершон, Улвеус и професионалните изпълнения на артистите от Софийската опера и балет, допълни Младенов.