Празникът започва с тържествена света литургия в храма „Рождество Богородично“. След това в центъра на града под шатри ще бъде открита изложбата „Произведено в Берковица“. Местни фирми и майстори на художествени занаяти показват дървени изделия, сребърна бижутерия, керамични предмети, мраморни сувенири, пана с мотиви от чипровските килими.

Централното събитие днес е срещата на жителите и гостите на града на централния площад „Йордан Радичков“. Тя започва от 19 часа. Кметът на общината Милчо Доцов ще се обърне към хората с най-добри пожелания за празника и живота им занапред. Пожелания берковчани ще получат и от гостите на общината за деня. Многократно ще звучи поздравът „Честит празник, Берковица.“

По традиция на голямата среща ще бъдат обявени имената на хората, удостоени с почетния знак на общината „За граждански принос“. Тази година с решение на общинския съвет с почетната награда се удостояват музикалната педагожка Ирина Николаевна, синът на писателя-земляк Йордан Радичков - Димитър Радичков, президентът и треньорът на отбора по ръгби „Балкански котки“ Даниел Стефанов и Цветостин Цветков.

След това започва концерт на трио „Сопрано“ , група „Грамофон“. До късно вечерта на площада ще свири и прочутата Берковска духова музика. Тогава се извива голямо хоро, в което се хващат всички участници в тържеството. С него завършва и денят Рождество Богородично – празникът на Берковица.