Ще припомним, че единят от подносите на княз Александър Батенберг е бил подарен в Берковица в присъствието на народния поет Иван Вазов. На 16 септември 1879 г. княз Батенберг преминал през прохода Петрохан на път към пристанище Лом и пристигнал вечерта в Берковица. Монархът бил посрещнат с огромен ентусиазъм от населението и първенците на града. На центъра имало издигната арка от зеленина и цветя, разказват историците. Сред посрещачите бил и Иван Вазов, който по това време оглавявал Окръжния съд в града под Ком. Княз Батенберг поздравил поета, споделил, че много харесва творчеството му и заявил, че трябва да продължи да пише, за да радва българите. При посрещането управата подарила от името на всички граждани подноса, но от кого е била изработена красивата вещ няма данни.
Според спомените на местните хора князът отседнал в дома на Михаил Първанов и му подарил чаша и портрет. А на другия ден и златен пръстен, който е скъп спомен за наследниците на фамилия Първанови. Община Берковица се надява, че ще се намери родолюбив дарител, за да се направи копие на подноса, който да обогати експозицията на музея в града под Ком.

Културните ценности притежават изключителна историческа стойност и са с гравирано посвещение на български език на Негово Височество княз Александър І. Единият от тях е с позлата и с изключително богата и майсторски изработена филигранна украса. На другите два подноса е изобразен изправен български лъв, символизиращ възраждането на България.

Източник: berkovitsa.bg