Няма да се изисква разрешение за строеж за изграждане и на физическата инфрастрактура за разполагане на кабелни електронни съобщителни мрежи в имоти – частна собственост, отредени за индивидуално ниско жилищно застрояване.

Освен за физическа инфраструктура, няма да се налага разрешение и за изграждане на сградни водопроводни и канализационни инсталации за водопроводни и канализационни мрежи, когато се изграждат извън обхвата на инвестиционния проект за основното застрояване, разположени в регулационните граници на имоти – частна собственост, отредени за индивидуално ниско жилищно застрояване.

Изискванията за разрешение за строеж отпадат и по отношение на изграждането на елетрически уредби и инсталации за ниско напрежение, когато се изграждат извън обхвата на инвестиционния проект за основното застрояване, разположени в регулационните граници на имоти – частна собственост.

В досега действащите текстове на Закона за устройство на територията разрешение за строеж не се изискваше за редица случаи, сред които ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации.

Към момента разрешение за строеж не е необходимо за оранжерии с площ до 200 кв. м, за подпорни стени с височина до 1,2 м, за надгробни паметници, плочи и кръстове с височина до 3 м, както и консервация и реставрация на фасади и на художествени елементи и стенописи в интериор на архитектурно-строителни и художествени културни ценности и консервация на археологически недвижими културни ценности.