„Господ съществува, името ѝ е Петруния“
„Господ съществува, името ѝ е Петруния“

„Господ съществува, името ѝ е Петруния“ – 16:00 ч.

2019 г., 100 мин., цветен

Филмът на Теона Митевска e коопродукция между Северна Македония, Белгия, Франция, Хърватия и Словения. Получава признанието на Европейския парламент с Наградата „ЛУКС“ за 2019г.

Всеки януари в малък македонски град свещеникът хвърля кръст в местната река, а стотици мъже се хвърлят, за да го извадят. Според вярванията този, който намери кръста, ще се сдобие с благополучие и успех. Безработната млада жена Петруния се хвърля във водите и изважда кръста. В това консервативно обкръжение нейните съперници изпадат в ярост – жена е дръзнала да постигне това, което те не са успели. Петруния настоява, че има пълното право да бъде победител и отказва да върне кръста. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това.

Господ съществува, името й е Петруния“ записва в актива си още пет приза, сред които и Наградата на филмовата гилдия и наградата на Екуменическото жури на кинофестивала в Берлин ’19. На 24-тия София Филм Фест филмът бе отличен с Наградата на Гилдия „Критика“ към СБФД.

„Белгийският крал“
„Белгийският крал“

„Белгийският крал“ – 18:00 ч.

2016 г., 93 мин., цветен

Филмът е копродукция между България, Белгия и Холандия. Представя един красив, елегантен, но и носещ емоцията на хаоса на балканите филм. Той предлага множество небивали ситуации, в които попада белгийският крал, устремен по пътя си към дома, страдащ от размирици. Съдбата го сблъсква с реалността на България, Сърбия и Албания, където главният герой излиза извън зоната си на комфорт, за да се преоткрие.

Въпреки че поставя героите в необичайна среда, филмът по никакъв начин не носи напрежение у зрителя, а предава чувството на свобода, лекота и щастие от осъществяването на свободната воля на човека.

Крал Николас III е самотник и има чувството, че не живее собствения си живот. Той заминава на официално посещение в Истанбул с британския кинорежисьор Дънкан Лойд, назначен от двореца да заснеме документален филм с цел да се поосвежи скучният публичен образ на монарха. Идва новината, че Валония, южната половина на Белгия, е обявила независимост.

Кралят трябва веднага да се върне у дома и да спаси царството си. И този път по изключение ще напише сам проклетата си реч. Докато бързат да отпътуват, слънчева буря връхлита Земята, причинявайки срив в комуникациите и затваряне на въздушното пространство. Няма телефони. Няма самолети. За да утежни положението още повече, турската охрана категорично отхвърля предложението на краля да се завърнат у дома по земя. Но кралят няма намерение да изчака бурята да отмине. Лойд, усетил шанс от историческа значимост, скроява съмнителен план за бягство, включващ живописни костюми и пеещи българки. Така започва тяхната одисея през Балканите под прикритие. Пътешествие, изпълнено с драматични обрати, смайващи срещи и мигове на мимолетна радост.

Белгийският крал е пародия на документален роуд муви, в който един спящ крал се събужда за реалния свят.

Европейската филмова награда „LUX“ има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.

Всяка година Европейският парламент организира филмови дни „LUX“, които представят финалистите в конкурсната програма. Филмите се избират от жури, съставено от представители на филмовата индустрия. Трите финалиста са резултат от техния избор. До скоро филмът, който печели наградата, се избираше от членовете на Европейския парламент, но от тази година и публиката ще участва в избора и наградата ще се преименува на „LUX – Европейска филмова награда на публиката“.
Броят на филмите, които ще се състезават за наградата, ще се увеличи на пет, и всички те ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС. Само през 2020 година, поради отражението на кризата с COVID-19 върху филмовата индустрия, филмите, които ще се борят за приза, ще останат три. Те ще бъдат обявени на 12 декември 2020 година на церемонията за Европейските филмови награди в Рейкявик.