Сериозен е рискът от възникване на пожари, свързан с отоплението през зимата. Само за октомври и ноември, от общо 6500 сигнали, 4 хиляди са само за пожари. От тези 4 хиляди пожара, 680 са възникнали в жилищни и спомагателни сгради от бита и една голяма част са свързани с отоплителни уреди, заяви инспектор Стефанов.

Хората по-скоро подценяват употребата на отоплителните уреди, най-вече свързано основно в ежедневието, с това, че им се налага да се погрижат този уред да бъде наново зареден с гориво, къде да съхраняват горивата, които се използват - течни, твърди Стефан Стефанов.

Това че отоплителните уреди не могат и не трябва да бъдат оставяни без наблюдение, го няма през летния сезон и хората трудно се адаптират. Рискът за тях е нараснал много и съответно води до възникване на произшествия и до трагични инциденти, обясни огнеборецът.

Един такъв автономен датчик реагира много добре, когато се получи задимяване в къщата и с един звуков сигнал може да предупреди човек, дори когато е заспал. Звукът се чува даже и от съседите. Това е много важно, тъй като първите няколко минути са изключително важни за да могат хората да се евакуират и да се предпазят от пожара.

В района на област Бургас, в района на област Велико Търново идеята е подкрепена освен от общинската власт и от неправителствени организации. Такива датчици бяха поставени в домовете на далечно живущи, сами хора и възрастни хора, които са една от най-рисковите групи.

От пожарната искат през 2018 година монтирането на датчици за задимяване да бъдат поставени в домовете на възрастните хора, които са най-рисковата група.


Източник: news.bg