Целта на новата мярката е да се създадат условия за по-добър баланс между семейния и професионалния живот за служители в администрацията, е посочено в съобщението.

Общо по мярката "Занимални за деца на родители, работещи в администрацията" са били подадени 10 проекта от общини и областни администрации.

Странно е, че нито едно министерство не е кандидатствало, при условие, че в София намирането на място в детска градина е задача с повишена трудност за родителите. Отделен е въпросът за равнопоставеността на работещите родители извън администрацията, които не могат да се класират за общинските детски градини и са принудени да търсят по-скъпи алтернативи като частни детски заведения или детегледачки.

Новата мярката е насочена към създаване на занимални за деца от 3 до 6 години и от 7 до 11 години, чиито родители работят в държавната и местната администрация, е посочено в обявлението.

Отпусканите средства са между 20 хил. и 70 хил. лева. Препоръчва се бъдещите занимални да са със самостоятелен вход и да имат самостоятелен санитарен възел с мивка и тоалетна. Предвижда се заплатите на учителите, които ще се грижат за децата, да бъдат поети по мярка за насърчаване на заетостта на оперативна програма "Човешки ресурси".

Най-скъпата забавачка е на община Правец – 69 хил. лв.

Забавачката на община Чепеларе ще струва 66 хил. лв., на Враца – 48 хил. лв., а на Хасково е най-евтина - само 32 хил. лв.

Управителният съвет на програма "Красива България" е одобрил и 17 предложения на общини и областни управи за изграждане на съоръжения за достъпна среда за хора с увреждания в обществени сгради. Обектите ще се изградят в 24 области. С тях ще се улесни достъпът до сгради за обществено-административно обслужване, училища, детски градини, болници, културни институции.

Общата стойност на одобрените 21 проекта, които ще се финансират по двете линии, е 2.3 млн. лв. Средствата по линия на "Красива България" са 2 026 040 лв. Съфинансирането от кандидатите е 282 371 лв.

Средствата са осигурени с преразпределение на бюджета на Националния план за действие по заетостта по инициатива на министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, съобщиха от ведомството й.

Едномесечната кампания за набиране проектни предложения приключи на 12 август. Оферти подадоха около 70 общини и областни администрации.

Предстои да бъдат подписани споразумения за финансиране на проектите с одобрените кандидати. След това ще се проведат обществени поръчки за избор на изпълнител и ще се пристъпи към тяхното изпълнение, което трябва да приключи до края на 2016 г.

Източник: mediapool