За сега това е само на етап изчисления, за да се прецени как ще се отрази на бюджета. "Искаме да насочим интереса на българите към българското Черноморие, ние сме оптимисти и работим в тази посока", каза министър Ангелкова.

Туризмът бе един от първите пряко засегнати от заразата отрасли след разространението на коронавируса, както по света, така и у нас. Ако ситуацията продължи повече от 2-3 месеца, ще има сериозни последствия за България, каза в предаването "Събуди се" по НОВА ТВ министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, към момента е трудно е да се направят анализи. Някои от хотелите, по преценка на собствениците, работят, но с ограничен капацитет и при стриктно спазване на изискванията, както и храната се предоставя в тип кетъринг. Оставена е възможност в аванс на фирмите до 13.05.20 г. да не възстановяват сумите към потребителите. Ангелкова препоръча на потребителите да приемат възможността за ваучер за срок до 24 месеца, за да може, когато ситуацията премине пътуването да бъде реализирано.

Ежедневно в Министерството на туризма се получават въпроси от над 200 потребители и между 20 и 70 от туроператорите, съобщи туристическия министър. Тя допълни, че регистрираните туроператори и туристически агенти са над 3 400 към момента. Ангелкова допълни, че 2020 г. се очакваше да бъде една от най-добрите за развитието на туризма в България. Според нея, все пак има шансове да се осъществи късен летен сезон, който да започне през юли - август.
Източник: Актуално