Библиотекарят Милка Пухалска изрази задоволство и удовлетворение от постигнатото и подчерта, че това е придобивка за цялото село. Ремонтът е станал възможен след спечелен проект по Програма "Малки местни инициативи - Мездра 2019" и по-конкретно - въвеждане на мерки за енергийна ефективност на библиотеката.

Пухалска заяви, че проектът е на стойност 3 362 лв, но реално са получени 2 858 лв. Остатъкът е за сметка на бенефициента, Читалище „Просвета 1897”.

Библиотекарят благодари най-вече за усилията на настоятелството на читалището, както и на Общинския съвет и на община Мездра, които са дали възможност този проект за бъде реализиран. Очаква се цялостният ремонт да приключи до средата на август, след което ще започне подготовката за празника на селото – 22 септември.

Милка Пухалска издаде в аванс, че за този ден в читалището готвят богата програма, която ще включва срещи на най-сладкодумните разказвачи в селото, изложба на стари снимки от миналото на Долна Кремена, както и изложба на тъкани престилки, характерни за нашия край. Тя каза, че етнографската сбирка в читалището се е обогатила с още 20 автентични престилки, дарени от родолюбивите долнокременченки.

В заключение, и с подчертано задоволство, Пухалска се похвали, че читалището е спечелило още един проект на стойност 1 500 лв, за закупуването на книги за библиотечния фонд.

С тези подобрения библиотеката ще стане още по-притегателно място и за децата, и за възрастните, дори през студените зимни месеци.