Опит за профил на поколенията в рамките на Националната библиотечна седмица „Библиотеките в подкрепа на устойчивото развитие” направи библиотекарят Богдан Горанов.

Поколението Z са родените от 1995 до 2009-та година. Те имат предимно фотографска памет, възможности да вършат едновременно по няколко дейности он-лайн. Alfa е поколението, родени след 2010-та година. Поколение Z – децата, родени между 1995 г. и 2009 г., са потопени изцяло в дигиталните технологии. Бързо и успешно усвояват техническите новости. Те са изключително визуални. Приемат за по-естествено да питат Google по даден въпрос вместо своите родители. Заобиколени от компютри, смартфони, таблети, телевизори и лаптопи, те не знаят какво е свят без Интернет. Основните проблеми, дискутирани на срещата, касаеха разбирането на новите дигитални деца и грижата, която оказват учителите, родителите и библиотекарите в стремежа си да направят „децата – поколение Z” по-разгадаеми. Всички участници бяха единодушни, че не трябва да ограничаваме дигиталните деца, а да търсим ефективна комуникация с тях, обръщайки внимание на нуждите, потребностите и интересите им. Важно е да знаят, че в библиотеките, младите хора ще бъдат насърчавани и вдъхновявани да творят, да общуват, създавайки нови приятелства, да научават нови неща и не на последно място да се забавляват.

За възможностите и предизвикателствата пред е-поколението говори Сибил Бойчев, програмист уеб сайтове в Регионална библиотека „Гео Милев“. Според него те са позитивни, уверени и упорити, реагират бързо и това са научили от компюрните игри. Геймърите ще управляват света, твърди лекторът. Притежават способността и свободата да изразяват своите позиции, харесват изкуството, което произвежда ИНЕРНЕТ пространството и винаги са на един клик разстояние до безплатната енциклопедия. Електронното поколение млади хора са изключително добре подготвени за бъдещето, когато всичко ще е електронно и дигитално и „ще се търсят хора не само с познания, а с идеи“ по думите на Андрей Новаков. Освен в университета в Масачузетс, където изучават програмиране с образователни игри, и у нас библиотекарите полагат усилия да приобщават подрастващите към книгите по по-атрактивен начин.

Библиотечните специалисти в отдел „Заемна за възрастни” - Биляна Димова и Мариета Младенова, показаха „Библиотеката като място за истински приятели и търсещи читатели”, споделяйки защо е важно четенето и как библиотекари, учители и родители насърчават четенето сред тийнейджърите. Те представиха най-предпочитаните жанрове сред младите хора, като на първо място са фентъзи, следвани непосредствено от трилър и фантастика.