По данни на Бюрото по труда, в шивашката промишленост на областно ниво през 2019 г. са били заети малко над 1000 лица. Преди 15 години техният брой е бил над 3000. Фирмите споделят, че спадът в броя на заетите се дължи на недостиг на работна ръка, а не на по-малко поръчки. Шивашката професия от години оглавява списъка с най-търсените свободни работни места на Бюрото по труда в Монтана.

Писмото е подписано от: "Даниса" ООД; "Май" ЕАД; "Мидела" ЕООД; "СИ – Модел" ООД; "СИМА" ООД; "Стил ББ" 19; "Мода АРБ" ООД; "Микена" ООД; "Фелдхюс БГ" ЕООД

Всяко от предприятията е посочило и броя на свободните работни места. Прогнозите им предвиждат необходимостта от нови 180 заети.

Стопанска камара - Монтана счита, че в план-приема за 2020-2021 е наложително да залегне запазване на паралелката по “Производство на облекло от текстил”. Гимназията е единствената, която обучава кадри за шивашката промишленост, а през настоящата учебна година приемът не се е осъществил. На практика това очертава още по-голяма пропаст между нуждите на бизнеса и образованието.