Инициативата за споразумението е на норвежката инспекция, която вече е подписала или е в процес на подписване на такива с инспекциите на Полша, Литва и Румъния. Разговорите стартираха с гостуване у нас на норвежка делегация на 19 и 20 септември.

„Нашите конкретни предложения, които да бъдат включени в споразумението, са - осигуряване на директен контакт между инспекторите за обмен на информация и практическо сътрудничество чрез обмен на добри практики и осъществяване на съвместни проверки, както и осигуряване на канали, по които дейността на двете инспекции по споразумението да достига до работниците“, обясни Пол Люнд. Той е координатор на дейността на инспекторите по труда в Норвегия и нейният представител в европейската платформа за борба с недекларирания труд.

„Много е важно да има директен контакт, за да може информацията да се обменя по най-бързия начин, за да бъде осигурен и навременен контрол“, отбеляза главният секретар на ИА ГИТ инж. Георги Милчин. Той приветства гостите, като анонсира, че с отварянето на пазара на труда зачестяват проблемите на българските работници в чужбина и това налага сключването на подобни споразумения за сътрудничество. Милчин сподели също, че инспекторите по труда в България имат немалък опит в борбата с недекларираната заетост. „Благодарение на въведената през 2003 г. задължителна регистрация на трудовите договори, вече се отчита, че полагането на труд изцяло без сключването на трудов договор, е едва около 1 - 2 процента от дела на сивата икономика“, обясни Милчин.

Регистрацията на трудовите договори предизвика сериозен интерес сред гостите и беше отбелязана като добра практика. Възможността инспекторите по труда у нас да стартират веднага процедура по налагане на санкции също впечатли норвежките гости. „При нас при първо нарушение няма санкция, а по-скоро молим работодателя да го отстрани“, обясни Пол Люнд. Като добра практика за Норвегия той отбеляза изготвена през 2015 г. стратегия за борба с трудовите престъпления, която разширява възможността на инспекторите по труда да осъществяват контрол съвместно с други институции.

Информация за структурата и правомощията на Инспекциите по труда на България и Норвегия обмениха експерти на двете страни по време на първите разговори по подготовката на споразумението. Обсъдиха се още процедурите, по които двете институции осъществяват своята контролна дейност по спазване на трудовото законодателство, както и спецификата при търсенето на административно наказателна отговорност от нарушителите.

В рамките на срещата беше обсъдена и възможността за съвместен проект, финансиран по Норвежкия финансов механизъм, който също ще осигури възможност за обмен на добри практики, в т.ч. по отношение контрола на предприятия, осъществяващи трансгранична дейност в рамките на предоставянето на услуги.

Представители на Норвегия в разговорите бяха още Кристиян Ски, който отговаря за комуникацията в областта на недекларирания труд, и българката Теменужка Енчева, която е инспектор в норвежката инспекция.