При наличен ресурс от 3800 литра в секунда се оползотворяват под 20%, съобщи екоминистърът Ивелина Василева. А качествата на българската минерална вода са такива, че могат да заемат първите места във всякакви класации. Температурният диапазон на минералните извори у нас е широк - между 20 и 102 градуса. Най-горещ е гейзерът в Сапарева баня. С по-ниска температура са водите в Северна България, където стигат до 38 градуса във Вършец. Много горещи са находищата във Велинград, Долнобанската котловина, Кюстендилско и долините на Струма и Места. В останалата част от страната температурата на изворите е до 50 градуса. Българските минерални води са с дълбочинен произход, което означава, че са без примеси и вредни вещества. Основната част от минералните води се използват за басейни и бани - около 40%. За пиене са около 30 на сто, а останалите - за лечение и рехабилитация. Бутилират се предимно води с ниска минерализация. Другите се ползват за балнеопроцедури.

Минералните води се разделят на слабоминерализирани - до 2 г/л, умерено - от 2 до 15 г/л, силноминерализирани - 15-30 г/л. Според химичния състав са сулфидни, сулфатни, хидрокарбонатни, хлоридни, радонови. Все още почти не е развит потенциалът на горещите минерални води за източник на геотермална енергия за отопление на сгради или оранжерии. Анализ на състоянието на инфраструктурата за минерални води показал, че инвестиционните разходи за поддържане на мрежата не са големи, но въпреки това тя не е в добро състояние. Например във Велинград още работел дървен водопровод от 30-те години на XX век. Останалата част от мрежата пък е с тръби на 50 и повече години.

“България е богата на минерални води, има ги в цялата страна. Това е природен дар, който искаме да оползотворяваме по-добре с грижа за хората”, каза още министър Василева. Според нея с изграждане на нови и реконструкция на старите съоръжения ще се даде възможност за захранване на повече ползватели. Това привличало бизнеса и осигурявало работни места в слабо населени райони на България. 3,5 млн. лв. за проекти на общините.

От 1 ноември до 16 декември общините могат да кандидатстват пред екоминистерството с проекти за изграждане на инфраструктура към находищата с минерална вода на тяхна територия. Инвестиционната програма се финансира с 3,5 млн. лв. чрез Националния доверителен екофонд. Помощта е под формата на финансов инструмент, като субсидията е 50%. За останалата част общините могат да ползват собствени средства или заем. Във втория случай ще бъдат покрити и лихвите по изтегления кредит.

Източник: 24chasa