Целта е българският език да бъде със статут на матуритетен и балообразуващ. Камелия Конакчиева, която живее и работи във Франция, обяснява, че там и сега може да се държи матура по български език, но като трети чужд език, което носи много по-малко точки, отколкото ако можеше да се държи като първи или втори. Тя посочва, че има езици на страни извън ЕС, които във Франция са със статут на матуритетни, например сръбски или някои азиатски езици.

Сега петицията е успяла да влезе в Европарламента, въпреки че има становище, че е недопустима, тъй като проблемите в образованието в ЕС се решават на двустранно ниво.

Евродепутатът Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ), който е и член на комисията по петициите, каза, че ще подкрепи документа. Според него обсъждането на въпроса означава, че може да се стигне до някакъв вид специални изследвания, включително дали петицията да се разгледа на по-високо ниво като съвет към комисията. "Това трябва обаче да го решат нейните членове след дебати, а после трябва да се отправи искане за становище до Европейската комисия", посочи той.

Асоциацията на българските учители в чужбина е предложила на министъра на образованието въпросът с матурите на български език да влезе за обсъждане на заседание на министрите на образованието в ЕС по време на българското председателство. Все още няма отговор от министерството.


Източник: dnevnik.bg