Ротационното председателство на Европейския съюз от България ще започне от 1 януари януари 2018 година, съобщава Mediapool. Това е с шест месеца по-рано от предварително обявения срок, а промяната се налага заради излизането на Великобритания от съюза, съобщи вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева в сряда.

Решението е на Съвета на ЕС и е взето във вторник вечерта

След Брекзит Великобритания официално се отказа от ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2017 година, но имаше опция Белгия да заеме нейното място. Тази опция явно е отпаднала.

На 1 януари 2017 г. председателството на ЕС ще бъде поето от Малта, последвана от Естония. От 1 януари до края на юни ЕС ще бъде оглавен от България, след това от Австрия, Румъния, Финландия и т.н.

Освен това Съветът на ЕС добави Хърватия към ротационните председатели. Страната ще поеме председателството за шест месеца от 1 януари 2020 година.

Външният министър Даниел Митов коментира във Фейсбук, че решението "следва да ни мобилизира и мотивира допълнително", за да се справим успешно със задачата.

Ротационното председателство за България идва много тежък момент. Точно тогава страната ни ще трябва да координира преговорите за условия за напускането на Великобритания.

Източник:Mediapool