© British Embassy Sofia

Това обявиха посланик Ема Хопкинс и вицепрезидентът Илияна Йотова. Посланик Хопкинс каза: "Горда съм да обявя началото на любимия ми ежегоден конкурс и се надявам, че той ще служи за овластяване на следващото поколение български дипломати. Тази година темата е България на световната сцена, защото знам, че България може да предложи много на света, и искаме да чуем от младите български момичета по тази тема."

Вицепрезидентът Йотова подкрепя инициативата от самото й създаване и тази година тя отново ще работи с една от победителките в конкурса и ще приветства всички победители в президентството. Към "Посланик за един ден" традиционно се присъединяват и други жени посланици в страната, всяка от които работи с една от спечелилите девойки. Тази година лауреатките ще участват и в двудневно посещение на Виена.

"Целта ни е да покажем, че младите момичета в България, независимо дали са в големия град или малкото село, имат амбиции, могат да отстояват позициите си, да възприемат критично света, да следват каузи, да бъдат лидери", посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът планира заедно със своята победителка в тазгодишния конкурс да посети различни краища на България, където тя ще има възможността непосредствено да контактува с хората и да се запознае с начина им на живот. "За да бъдеш успешен дипломат, да бъдеш посланик на родното по света, преди всичко трябва да познаваш родината си и сънародниците си", посочи Илияна Йотова.

"Имам и лична награда за момичето, с което ще работя. Тя ще бъде част от моята делегация при едно от пътуванията ми в чужбина за среща с наши сънародници. Тя ще бъде нашият говорител и ще разказва за България. Искам да създам самочувствие в нея, че има всички качества да бъде лидер, от когото утре ще зависят решенията в национален план, а защо не и в световен", подчерта вицепрезидентът.

Как се кандидатства

Всяко момиче трябва да отговори на въпроса "Ако бяхте посланик за един ден, как бихте популяризирали България на световната сцена". Отговорът може да е под формата на есе в рамките на 200-250 думи или двеминутно видео. Езиците са английски или български. Крайният срок е 12 януари 2020 г., а повече подробности можете да прочетете на сайта на инициативата.