Палеонтолозите са открили останките в находище на територията на Македония, в Долни Дисан. Там учените търсели останки на грекопитек.

Експедицията е по инициатива на Българската академия на науките (БАН), но тази година се финансира от министерството на културата на Македония, предаде БНТ.

Учените отдавна знаели за това находище. Преди 8 милиона години на мястото е текла пълноводна река и растителността е била саванна, подобна на тази в Африка.

Находка е голям успех за учените. Ръководителят на палеонтологичната експедиция проф. Николай Спасов от природо-научния музей на БАН заяви, че днес останката днес е камък, фосил, но преди някога е била слонова кост. "Това е бивникът на животното. То наистина е като дънер на дърво, грамадно животно. Това е мастодонт от рода Херлофодон, едно наистина гигантско животно."

Choerolophodon pentelici - огромно животно, високо поне 3 метра и дълго около 7 метра. Преди 8 млн. години животното е обитавало доста голяма територия - от Иран до Балканите. До този момент обаче учените са откривали само единични кости от череп.

Палеонтологът доц. Георги Марков заяви, че за първи път се откриват кости от скелета на животното, за които със сигурност се знае, че принадлежат на този вид.

Разкопките в района продължават.


Източник: news.bg