Вълчев призна, че средствата за учителските заплати са винаги недостатъчни:
"Те заслужават повече, трябва да предоставим повече средства на учителите, защото ако имаме добри учител ще имаме база за всички останали професии." Министърът заяви, че "към края на мандата заплатата на учителите чисто ще бъде между 1600-1700 лева, а директорската към 2 хил. лв. Очаква се тези суми да бъдат постигнати на равни стъпки 2021 г." Нашият ангажимент е категоричен, заяви още просветният министър.

"Каквито и критерии да изберем, те ще бъдат счетени за дискириминационни. Принципът за близост беше избран още миналата година, но се получиха злоупотреби с адресните регистрации, които се опитваме да елиминираме с принципа на уседналост." Сигналите за злоупотреба бяха предимно с критерия месторабота, местожителство, настоящ адрес. Родителите могат да осъществяват контрол, ние трябва да имаме измерими и проверими критерии, допълни още образователният министър.

Красимир Вълчев уточни още, че ще се променят критериите за самоцелно задържане на учениците, като се смени системата за делегираните бюджети. Предвижда се до 2019 година да се въведе финансинране на училищата в зависимост от образователните резултати.

Източник: actualno.com