© Община Враца

Д-р Венцислав Владински представи актуална информация по отношение разпространението на коронавирус инфекцията в областта, като отбеляза, че за последното денонощие има един нов случай. Активните случаи към момента са 7, като 2 лица са във видинската болница, 2 – в ломската болница и вече имат първи отрицателен PCR тест, останалите са под домашна карантина. „Обстановката в областта е спокойна“, обобщи директорът на РЗИ.

„През МБАЛ „Света Петка“ от началото до момента са преминали 43 души с коронавирус, в момента двама се лекуват. Обстановката в болницата е спокойна, персоналът, който беше заразен, се е върнал на работа“, каза прокуристът на МБАЛ „Света Петка“ д-р Ивета Найденова. Тя заяви, че дезинфекцията в лечебното заведение е на много високо ниво и отбеляза, че от средата на месец май няма заразени с коронавирус медицински лица. Д-р Найденова припомни, че от април месец е започнало тестване за COVID-19 на пациентите при постъпване в лечебното заведение. „Персоналът вече възстанови нормалния си ритъм на работа, отношенията в болницата са съвсем нормални и смятам, че и за гражданството това е много важно. Възстановен е плановият прием на пациенти“, отбеляза прокуристът на видинската болница. Тя информира, че ръководството на болницата е успяло да договори с Министерството на здравеопазването сума за закупуване на апарат за PCR диагностика за Видин. „Представила съм и исканията за допълнителни средства за ремонтните дейности на Инфекциозно отделение. Една част от парите също ще ни бъдат отпуснати. Другата седмица предстоят допълнителни срещи, с помощта на г-н Момчил Станков, за отпускането на голямата част от парите, които са необходими за ремонт на покрива на сградата“, допълни д-р Найденова.

Областният управител Момчил Станков информира, че институциите, имащи отношение към неразпространението на коронавирус инфекцията в областта, имат изготвен екшън план за мерките във връзка с предстоящото откриване на новата учебна година. „За детските градини, съвместно с д-р Ценков имаме изградени конкретни стъпки какво трябва да се прави за дезинфекция“, каза областният управител. „Много е важно всички ние като граждани и като родители да спазваме мерките, които бяха определени от Националния щаб, които ние доразвихме и тук е вече и до самосъзнание и култура на нашите съграждани. Ще бъда изключително щастлив до две, три седмици да кажем, че във Видин има 0 пациенти с COVID-19”, отбеляза Момчил Станков.

Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков акцентира на това, че Общината продължава да оказва необходимото съдействие и от 1 август ще бъде увеличен броя на здравните работници, които ще подкрепят усилията на РЗИ, Гранична полиция, Спешна помощ и всички нуждаещи се структури. „В една такава извънредна ситуация е въпрос на чест колегите лекари да поемат своя ангажимент към обществото“, каза кметът и изрази готовност лично да помогне като лекар във видинската болница. Д-р Ценков информира, че община Видин е подсигурила две обзаведени жилища на новопристигналите лекари и има готовност да подсигури такива и на други лекари, желаещи да помогнат на видинската болница.