"Ние сме конструктивна опозиция. Не подкрепяме проектобюджета за следващата година, защото заложените в него политики и пропорции са пречка България да има по-висок брутен вътрешен продукт, смята доц. Великов.

Налаганото административно определяне на минималните осигурителни доходи и на минималната работна заплата пречи на малкия и средния бизнес да назначава хора с по-ниска квалификация и на почасово заплащане. Реформаторският блок ще инициира промени в Кодекса за социално осигуряване, за да се чува мнението на предприемчивите хора в страната. Малкият и средният бизнес са гръбнакът на икономиката във всяка държава и ако със силово наложени административни пречки бъде поставян на колене, това ще доведе до огромни затруднения за него и негативни последици за икономическото и цялостното развитие на страната ни.

При нежеланието за реформи, допълнителните средства, които правителството планира да налее в редица нереформирани системи, ще потънат безследно.

Това важи и за увеличените средства за образование, което по принцип Реформаторския блок приветства, но само ако заедно с увеличението на учителските заплати бяха заложени много по-ясни измерители за по-качествено образование, и особено за професионалното образование, смята доц. Великов. Същевременно в бюджета парите за наука няма да са достатъчни. Неприятно впечатление прави, че договорените 0,38% от БВП няма да се спазят отново. Средната заплата в БАН е с над 200 лв. по-ниска от средната за страната и с над 500 лв. по-ниска от тази за София, съобщи доц. Великов.

Реформаторският блок не подкрепя предвиждания в бюджета на здравната каса мораториум върху новите лекарствени молекули, които могат да бъдат по-ефективни за лечението на пациентите и дори по-евтини, както и мораториума върху нови лечебни дейности.

Като народен представител три мандата на Монтана доц. Великов подчерта разочарованието си, че каузата му за съживяване на Северозапада, която стана и кауза на целия Реформаторки блок, беше заметена под килима от това коалиционно правителство, без Реформаторите. За Целенасочената инвестиционна програма за Северозападна България и другите изостанали региони отново не виждаме предвидени средства в бюджета, нито предвидените целеви над 500 млн. лв. за общините.

Според доц. Великов председателството ни на Европейския съюз и бюджетът за следващата година биха били подходящи инструменти за "разширяването на ЕС и към Северозападна България, а не само към Западните Балкани” - една теза, която той лансира на високо ниво при обсъжданията на подготовката ни да поемем ротационното управление на Евросъюза от 1 януари за срок от 6 месеца.