Кандидатът, подкрепен от БСП, Румен Радев спечели президентските избори с убедителна преднина на балотажа. Между първия и втория тур на изборите Борисов декларира, че ако кандидатът на ГЕРБ за държавен глава Цецка Цачева загуби вота, той ще подаде оставка.

В края на изборния ден в неделя Борисов декларира за трудната коалиция с Реформаторския блок. "Две години управлявахме трудно. Сега оставяме новото мнозинство да управляват", каза той.

Свикването на Велико Народно събрание (ВНС) е задължително, посочи премиерът.

"Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този вот, категорично е желанието на БСП да управляват", продължи Борисов.

"Виждам много грешки, само че ние сме партия, която се учи от грешките си, вземаме си поуки", добави лидерът на ГЕРБ.

По повод конституционната процедура след подаването на оставката, Борисов каза, че ГЕРБ ще върне проучвателния мандат на президента за съставяне на правителство.

Пред журналисти в централата на ГЕРБ снощи Цецка Цачева призна, че част от вината за загубата на президентските избори е и нейна.

"Аз съм човек, който може да носи отговорност. Когато направим анализа в групата и партията, съм готова да си подам оставката не само като председател, но и да напусна НС", обясни тя. Но, тъй като била достатъчно самокритична, призна, че вероятно и тя има пропуски.

Във връзка със сроковете, в които би могло да бъде свикано ВНС, председателят на парламента бе скептична, че това може да стане в рамките на този парламент.

Президентът Росен Плевнелиев има готовност за съставяне на служебен кабинет. Той вчера успокои, че ако сегашното правителство подаде оставка, това не означава, че страната ще изпадне в парламентарна криза.

"Ако България в следващите дни поради решения, които не зависят от държавния глава, влезе в политическа криза, ще правя следните много ясни неща. Ако се стигне до политическа криза, което означава оставка на правителството и гласуване на оставката в НС, това още не означава парламентарна криза. Конституцията много ясно задължава държавния глава в режим на консултации с политическите сили и гражданското общество и институции да се намери начин, така че политическата криза да не се превърне в парламентарна криза", посочи Росен Плевнелиев.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че левицата няма да приеме мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламента и ще се бори за победа на предсрочни парламентарни избори.

Източник:dariknews.bg